Športni kotiček Seznam forumov Športni kotiček
Šport & zabava & druženje
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




TOMAŽ HUMAR - Vrhunski alpinist
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Športni kotiček Seznam forumov -> Extremni Slovenski športniki! ---------- (JURE ROBIČ 1965-2010)
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  

Ali bodo rešili Tomaža Humarja živega iz gore Langtang Lirung ali ne.
da
50%
 50%  [ 2 ]
ne
50%
 50%  [ 2 ]
Skupaj glasov : 4

Avtor Sporočilo
slavko
osamljeni jezdec


Pridružen/-a: 18.05. 2007, 18:21
Prispevkov: 10243
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 15 Nov 2009 15:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ODDAJA ADRENALINA: Tomaž Humar & Borut Veselko



Nekajkrat sem že omenil, da sem po zaslugi oddaje ODKLOP, no v bistvu je bila ADRENALINA, gledal Boruta Veselka in Tomaža Humarja. Sicer imam doma posneto, toda danes sem iskal po netu, in končno našel link. :) Mislim pa da ni nič narobe, če si sedaj ogledamo to oddajo, ki me je takrat navdušila. Čeprav bo verjetno bolj čudno sedaj to gledati, glede nato da Tomaža ni več. :ups:

http://poptv.si/multimedia/adrenalina-20-oddaja.html Very Happy
_________________
http://www.bicikel.com/sl/samoevidenca/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Basti Fantasti
Super Senna


Pridružen/-a: 28.08. 2007, 19:40
Prispevkov: 5106
Kraj: Wom

PrispevekObjavljeno: 15 Nov 2009 22:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

tole se pa neki spomnem tole oddajo. všeč mi je pa to, da je velik blo govora o solo plezanju po južni steni Daulaghiria...to je bil pa res izjemen podvig Tomaža. tega enostavno ni mogoče spregledat in pozabt. Tko kot plazanja na El Capitano ameriki....15 dni navpičnega solo plezanja...tisto je blo tud hudo.
_________________

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
slavko
osamljeni jezdec


Pridružen/-a: 18.05. 2007, 18:21
Prispevkov: 10243
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 16 Nov 2009 10:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Da še malo obudimo njegove prejšnje dogodivščine. Very Happy Takole je ustal ujet na Nanga Parbatu leta 2005. Mislim kako lahko nekdo zdrži nekaj dni in noči, na tisti polički tam. V takih primerih se vidi da je bil Humar res izjemno fizično, in predvsem psihično pripravljen. Si predstavljate, da morate na tej višini tudi prespati kar nekaj noči, in to pri -20 ali celo -30 stopinj. Pa še da imamo praktično minimalno hrane, baje je eno vrečko juhe, imel za nekaj dni. Mislim v takih razmerah lahko preživijo res samo najmočnejši med najmočnejšimi. Seveda je bil pa kot vemo povsem odvisen od pakistanskih pilotov, toda 5dni na višini 6000 metrov, neverjetno.


Tale je tudi dobra, kje se vozijo z džipi. Takole verjetno vozijo opremo do točke, kjer potem odprava nadaljuje peš.
http://www.youtube.com/watch?v=IIEakY2EK90&feature=player_embedded Question Very Happy

http://www.youtube.com/watch?v=nxjUW_Xzvgc Embarassed

_________________
http://www.bicikel.com/sl/samoevidenca/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Basti Fantasti
Super Senna


Pridružen/-a: 28.08. 2007, 19:40
Prispevkov: 5106
Kraj: Wom

PrispevekObjavljeno: 16 Nov 2009 15:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ja fizično in psihično je bil pa res fenomenalen. in velik poznavalec razmer, ter človek ki je vedel kaj mora storiti da se bo izvlekel.

na teh dveh slikah, ko vidiš takole goro...na polno zasneženo....to me pa pa zmer mika v živo vidt....to kar je on počel in videl, to jest sanjam ...to je raj na zemlji...narava, ki je ne spreminja nihče.
_________________

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Sebek
Super Senna


Pridružen/-a: 14.09. 2007, 19:50
Prispevkov: 2998
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: 16 Nov 2009 19:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz mislim da bi tudi sedaj preživel če si nebi hrbtenice in noge zlomil. Rolling Eyes Rolling Eyes
_________________
Fante iz Kranja ptič je pravi,
Nasprotnik zmer dobi po glavi.
A ko Robi z mize skoči,
Avstrijcem kakšen živec poči!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran AIM - AOL Instant - naslov
slavko
osamljeni jezdec


Pridružen/-a: 18.05. 2007, 18:21
Prispevkov: 10243
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 16 Nov 2009 19:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja deloma imaš verjetno prav, mislim da bi morda tudi z zlomljen onogo preživel. Problem pri hrbtenici je ta, da se verjetno ne moreš premikati. To pa v teh pogojih pomeni zanesljiva smrt. Če si si ogledal ADRENALINO tam ko sta z Veselkom snemala vzpon na Triglav, je vse pojasnjeno. V takih pogojih je treba migati pa to, če ne hitro pride do podhladitve.

Misli mda je v tem primeru Tomaž preživel le prvo noč. Potem je pa zmrznil. Zdej kako je prišlo do teh poškodb, verjetno kot je povedal Grošelj nebo nikoli pojasnjeno. Možno je da ga je kakšen plaz dobil, ali pa je sam padel doli. Embarassed Vsekakor pa kot vemo sedaj, je imel minimalne možnosti preživetja le takrat k ose je javil, pa še takrat je rekel da je verjetno to zadnje.... potem pa tišina.

@ Basti Fantasti.. ja podobno tudi jaz razmišljam. Do zadnjih treh al ištirih let, pozimi nisem hodil v gore. Vse vzpone sva z kolegom opravila večinoma poleti. Toda potem me je pa pred leti začel ozanimati kako to izgleda kaj pozimi. Very Happy In bil sem navdušen. Razz Ne samo da so zimski vrhovi prekrasni, pa tudi krasno je hoditi po snegu. Poleg vsega mi je še to všeč ker so pozimi težje razmere v gorah, in je zato treba dati še toliko več od sebe. To so edine stvari, zakaj me pozimi gore privabijo. Very Happy

Recimo v tem vzpončku ki se jasno nikakor nemore primerjati z Himalajo, sem užival prav vsak trenutek, še takrat ko je veter neusmiljeno bril. Razz Razz Pozimi že na 1500 ali 2000 metrih lahko okusimo vsaj en majcen delček lepot, ki jih doživijo tudi ti junaki tam v Himalaji. Res pa je, da je treba biti v obeh primerih izjemno previden, pa tudi dobro pripravljen. Pozimi tudi nebi vsakogar recimo jemal s seboj, kot bi to počel poleti.

http://www.youtube.com/watch?v=gsVGYTB3ibc :)

Evo pa še nekaj zimskih fotk izpod Storžiča, kjer pa sem lani moral kakšnih 300 metrov pod vrhom obrniti. Embarassed Močan veter, zameti, neshojena pot. To je bil otakrat ko je en Mladen iz Bleda tik pred menoj tudi moral obrniti. Samo če pogledamo te fotke, si človek res spočiju oči.
http://www.mojalbum.com/slavko1/zimski-vzpon-na-storzic-8-2-08

In še album fotk iz Malega Grintavca. Razz
http://slavko1.shrani.si/?Mali+grintavec

Takoel se potem človek lahko vpraša, kako lepo mora biti šele tam v Himalaji, toda vse skupaj je pa tudi dosti dosti bolj nevarno. Še posebno če greš sam plezat tako kto je to počel Humar. Mimogrede, pomojem je zato začel sam tolčti vzpone, ker se mu je takrat ubil Janez Jeglič, in ko je Humar potem nekaj dni sam sestopal. Verjetno ni več želel, da bi se mu še kdo ponesrečil, zato je verjetno začel sam plezat najtežje vzpone. :)
_________________
http://www.bicikel.com/sl/samoevidenca/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Basti Fantasti
Super Senna


Pridružen/-a: 28.08. 2007, 19:40
Prispevkov: 5106
Kraj: Wom

PrispevekObjavljeno: 16 Nov 2009 23:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

tole sm pa napisal na RTV-ju ....k so me razjezili tisti glupi komentarji:

Tomaž...počivaj v miru!!...

lohk pa rečem, vsi tisti, ki ste toliko proti njemu....sram vas bodi!!!....lohk spakirate iz Slovenije....takih ne rabimo, ki delajo samo probleme in prepire. ja, to ste vi. da bi vas opisal lahko uporabim samo ničvredne besede, tako kot ste jih vi, ob Tomaževi smrti.

ob vsem tem se pa niti malo ne zavedate kaj je naredil, česa je bil sposoben...da je našo deželo ponesel ničkolikokrat v širni svet. Hvala Tomaž....bil si preprosto največji člkovek na naši zemlji....občudoval sm te....dal si energijo, ki smo jo poizkušali sprejeti od tebe. pa če vsaj malo nam koristi še dane...pa nam bo še naprej. Takih ne delajo več!!!! Ti si bil Car!

pa še to povem tistim ki opletate z zlobnim jezikom....vidi se vam da ne veste kaj je prava zemlja. Zemlja ki nam nudi življenje. Poznate samo vrvež v nekem kraju. ostalo pa niti ni za vas, kot je razbrati. in ravno tukaj podpiram Tomaža....šel je tja, kjer je videl in občutil, kakšna je zemlja v resnici....lepa.....popolna....bogata po srcu ....pa tudi taka kot je vedno...torej.....nekaj ekstra. mislim da slike iz himalaje....antarktike.....morskih globin, pričajo o tem, da je to raj, kjer ostaja zemlja taka kot želi biti. in to je Tomaž imel priložnost videti in okusiti. Ja to je to ko ljubiš naravo. in vesel sem da jo tudi jest. Zato mi je žal za Tomaža, ki je še enkrat več pokazal s svojimi poslanstvi da je človek, ki ga je narava na koncu vzela za svojega. res da mi je hudo...a poznam to...ne nazadnje, je vzela tudi mojega žlahtneka na tak način k sebi. Zato še toliko bolj zastopim to kar je počel Tomaž....plezal je....samo plezal....tako kot moj žlahtnek. in hvala bogu da je samo plezal....ne pa da bi počel barabinstvo, kot drugi to zlo radi počenjajo...ja tu se ločijo veliki od majhnih. Hvala Tomaž da sm imel priložnost spoznati meje nemogočega....ti pa moj žlahtenk sta mi življenje pričarala v tem smislu, da je vedno nekje zlo lepo vidt naravo v popolnosti. Zato vama ne zamerim da sta samo plezala....saj je bilo to vajino življenje...vajina radost...ljubezen do hribov in zemlje....imela sta jo rada v popolnosti. Bila pa sta pogumna...in ravno to manka našim nasprotujočim....ljubezen do samega sebe...in tega, da sam sebi privoščiš svež zrak že samo če greš nekam v naše "skale"....

Tomaž...................zmerej boš v naših srcih

_________________

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Primož
Nad Kimpaa


Pridružen/-a: 27.08. 2007, 14:10
Prispevkov: 1462

PrispevekObjavljeno: 16 Nov 2009 23:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Uroš lepo napisan Wink

Sicer sem pa tudi sam vesel, da imam delček plezanja in hribov v sebi. Čez Tomaža, pa govorijo tisti ki nimajo niti malo spoštovanja, jih je sama fovšarija, ker je človek delal tisto kar ga je osrečevalo,...vendar s prve roke povedano, ko enkrat padeš v plezanje se stežka potegneš ven, v alpinizmu pa verjamem, da je to še mnogokrat težje.



Tomažu v spomin...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
slavko
osamljeni jezdec


Pridružen/-a: 18.05. 2007, 18:21
Prispevkov: 10243
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 17 Nov 2009 13:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Uroš ja, tili degeni so res nekaj posebnega. Rolling Eyes Sicer na RTVju ne berem, sem pa bral na 24KUR, in eni so res samo za ustrelit. Sem jim tudi jaz pred dnevi svoje napisal, toda potem ko je pa šla zadeva predaleč, so pa komentiranje ukinili. Pomojem edino pravilno, kajti človeka še niti pokopali niso, pa so o njem lapali le najslabše.Embarassed Ne vem kako jih ni sram, da o takem alpinistu pišejo take oslarije. Recimo kaj mu je bilo treba, pa žena pa otroc, pa kdo bo to vse plačal pa to...

Dejstvo je, da je njegova bivša dobro vedela s kakšnim človeko mživi, in da je velika verjetnost da bo nekoč nekje obstal. Morda ga je tudi zato zapustila, ker ni zdržala, toda jaz Tomaža čisto razumem. Tako kot je Primož napisal, tu gre za zasvojenost, in veliko ljubezen do plezanja. Kdor mislil da bi lahko to kar opustil, se krepko moti.

Recimo Grošelj je sam povedal, da je prenehal svojo kariero šele takrat ko je dobil otroke. Toda Tomaž je bil pač drugačen, in mu je bilo plezanje na prvem mestu. Kar se tiče glede reševanaj in denarja je pa sploh neumnost. Že od prvega dneva je bilo jasno, da je imel vzpon zavarona, in v to je bilo tudi všteto reševenje. Nekateri celo mislijo da sam ni plačeval raznih zavarovanj pa to, toda to so neumnosti. Imel je službo, imel je svojo firmo, imel je svoje sponzorje, in res ne vem kaj je šlo nekaterim tok v nos, da so trobili tja v tri dni.

Ma Tomaž je bil res najboljši alpinist svoje generacije, to mu priznava tako Messner, kot tudi Viki Grošelj. Če ta dva nista dovolj velika poznavalca, potem smo pa res slovenci zopet najpamtnejši na svetu. Rolling Eyes Messner je že pet let nazaj izjavil da je Humar osvajal smeri, ki so bile predvidene v šele naslednjih stoletjih. Ja toliko dober je bil, in to mu priznavajo vsi največji alpinisti. En na biciklu.com je celo zapisal, da Tomaž komaj spada v prvih sto v sloveniji. Laughing Laughing Mislim haloooo... S takimi izjavami se nekateri samo smešijo. Laughing Laughing

Nekateri so šli celo tako daleč, da so pisali kako je nujno rabil medijsko pozornost. Torej kot da se je sončil pred mediji. Embarassed Dejstvo pa je, da je bil medijev verjetno že sit zadnjih pet let, in če pogledamo konkretno, tale njegov zadnji vzpon je bil skrit cel onajbližjim prijateljem. Skoraj nihče ni vedel v kaj se podaja, in očitno je tako tudi želel, saj se je razvedelo šele ob nesreči da je šel sploh plezat. Sem malo razmišljal, lahko da je bilo ravno zaradi tega reševanje prepozno. Če bi bil iže od začetka v pripravljensoti, bi ga morda še celo živega izvlekli iz gore, toda kot vemo, so se nekaj dni ukvarjali z organizacij oreševanja pa to.

V takih premerih je vsaka ura pomebna, in verjetno se je zato na gori udal v svojo usodo. Njegove zadnje besede so dovolj zgovorne, in če Tomaž reče da je to njegovo zadnje javljanje, in da morda nebo dočakal dneva, potem je moral biti res v težkem stanju.
_________________
http://www.bicikel.com/sl/samoevidenca/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
slavko
osamljeni jezdec


Pridružen/-a: 18.05. 2007, 18:21
Prispevkov: 10243
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 26 Nov 2009 23:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

POP-TV (PREVERJENO)



Tale gozdni mož je bil res nekaj posebnega, in sedaj je postal svetovna legenda. Upam da je v onostranstvu če seveda obstaja, srečal svojega prijatelja Janeza Jegliča, ki ga je takrat odpinil piš vetra iz gore. Vsekakor pa toplo priporočam da si ogledate ta del oddaje Preverjeno, v katerem bomo Tomaža spoznali tudi nekoliko drugače. Razz Všeč mi je predvsem to, kako se je veselil v gorah, in pri tem še snemal samega sebe. Škoda ker ni še več teh njegovih posnetkov. Bil je pa očitno tudi odličen pevec, pa odličen pisec esejev. On je bil očitno res nekaj več, kot le en plezalec. Razz

http://poptv.si/multimedia/preverjeno-tomaz-humar.html Very Happy
_________________
http://www.bicikel.com/sl/samoevidenca/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Basti Fantasti
Super Senna


Pridružen/-a: 28.08. 2007, 19:40
Prispevkov: 5106
Kraj: Wom

PrispevekObjavljeno: 26 Nov 2009 23:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

tako kakor je užival v gorah...to je to....vem kako je to...tud jest kdaj kar zavriskam ko sm v hribih ali pa v gorah...takrat si eno z nebom....to ti da energijo...zato je pa želel biti v stiku z Njim
_________________

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Primož
Nad Kimpaa


Pridružen/-a: 27.08. 2007, 14:10
Prispevkov: 1462

PrispevekObjavljeno: 27 Nov 2009 18:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Evo še nekej malega o.....


EL CAPITAN, Yosemiti, Kalifornija
26. oktober 1998


Humarjev zapis:

Po dveh tednih stenskega življenja me na polici pred "lucky 13" za dobrodošlico pričaka snežni metež, nenavaden za Kalifornijo. Ta dan si vzamem za počitek in temeljito pripravo opreme. Pozdravi me hladno sončno jutro in okrog osmih se lotim raztežaja z najvišjo oceno v El Capu - A5. Zanj velja nepisano pravilo: "If you fall, you'll die - for sure!" Če padeš, se boš zagotovo ubil. To tudi nepoznavalcem vse pove. Vem, da ga lahko preplezam, a me je vseeno strah. Že najmanjša napaka me lahko stane glave.
Votle krušljive luske, ki na moč spominja na domači Rzenik, se lotim kar z bakrenimi glavicami. Vsaj zame so te boljše od tradicionalno prirezanih profilcev. Sledi peštanje najmanjših bakrenih glav s kladivom v nekakšen drobljiv črn kot, potem pa krempljanje do naslednje premikajoče se luske. Nisem več povsem prepričan, kdo drži koga, luska mene ali jaz lusko. Štirideset metrov niže je polica, na kateri bi me najprej zlomilo, po naslednjih štiridesetih pa še raztrgalo na dobro razčlenjeni rampi. Zamižim in skušam pregnati črne scenarije iz glave, ko naenkrat zaslišim: "Psssss!" Zasmrdim po adrenalinu, miže začnem preklinjati:
"Fuck! Fuck! Kva je zdej to, kur*a, a do tle si me spustu, zdej me boš pa na koncu fentu!"
To ni pošteno, to ni pošteno, si mislim. Nenadoma nad seboj kot v sanjah zagledam Stipeta, ki v rokah drži odprto piksno in hladno pripomne:
"Vrijeme je za pivo, stari!"
Stipe se nad tisočmetrskim prepadom gunca na dveh štrikih - z namenom, da vse skupaj čim bolje posname na filmski trak.
"Stipe, ne me strašit!"
On pa, kot da je ravnokar prišel s plaže:
"Ajde, daj jednu fotku!"
"Stipe, dej mi mir, če zdele užgem,ne boš meu kej več slikat!"
On pa spet:
"Pa svidjet će se ti poslije, vidjećeš, Joža!"

Podatki o vzponu:
Tomaž Humar - solo
Člani odprave: Tomaž Humar (vodja), Joško Bojić, Stipe Božić, Damjan Kočar,
Matej Mejovšek.
Kot prvi neameričan solo prepleza eno najtežjih tehničnih smeri na svetu Reticent Wall VI., 5.9, A5 v petnajstih dneh.
850 m.
O vzponu na Reticent Wall je bil posnet tudi istoimenski film, ki je na mednarodnem festivalu gorniških filmov v Trentu dobil nagrado srebrni encijan za najboljši alpinistični film.









Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Basti Fantasti
Super Senna


Pridružen/-a: 28.08. 2007, 19:40
Prispevkov: 5106
Kraj: Wom

PrispevekObjavljeno: 28 Nov 2009 00:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

tole ja...to je bil tud podvig...sam kaj ko tri četrt slovencev ve samo to da so ga leta 2005 reševal iz Nanga Parbata...pa da je preplezov južno steno Daule. in lih zarad tega ker niso tok dobr seznanjen s tem kaj je on vse oddtolku pr tridesetih ...pa mal čez, ga grajajo. tle se skriva tista resnica, zakaj ga eni tolk zlo nemarajo. odgovor je pa jasen...ker niti prbližno ne vejo kaj je blo prej. vsi sam mislijo, oziroma nekak majo Daulo za tisti mejnik , kjer mu kao naprej ni šlo več....prej pa sploh nevejo....poleg tega, je pa pred dvema letoma padla Anapurna po grebenu na južni strani....kjer je bil prvi v nevem kok letih ...50 al pa 60-tih ki je živ pršu tam gor in dol
_________________

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Športni kotiček Seznam forumov -> Extremni Slovenski športniki! ---------- (JURE ROBIČ 1965-2010) Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.